Белгия издаде международна заповед за арест на 30-годишния Мохамед Абрини, който на 11 ноември е забелязан да шофира кола, с която терористите са се придвижвали по време на атентатите в Париж на 13 ноември, предаде Франс прес.

Новият заподозрян е заснет на 11 ноември около 19:00 часа на бензиностанция северно от Париж с „Рено Клио”, в което бил и издирваният Салах Абдеслам. Мъжът е описан като „опасен и вероятно въоръжен” , съобщи белгийската полиция.

В източния белгийски град Лиеж днес бяха арестувани още петима заподозрени. Единият от тях е обвинен в участие в нападенията в Париж, а останалите са били освободени.

Свързани с терористична дейност обвинения бяха повдигнати на мъжа, подслонил предполагаемия водач на парижките атентати от 13 ноември, предаде Асошиейтед прес.
Джауад Бендауд, 29-годишен, е първият човек, заподозрян в пряка връзка с атентаторите, който бива обвинен във връзка с нападенията.

Парижката прокуратура съобщи, че той е обвинен в престъпно сдружаване и притежание на запалителни или взривни субстанции, свързани с терористично начинание.

Джихадистите планирали и други атентати

Предполагаемият организатор на атентатите в Париж Абделхамид Абауд, който беше ликвидиран преди седмица в Сен Дени, е планирал да извърши самоубийствен атентат с помощта на съучастник в парижкия бизнес квартал Дефанс, предадоха световните агенции, като цитираха прокурора на Париж Франсоа Моленс.

Нападението е трябвало да бъде извършено в седмицата след атентатите в Париж, в които загинаха 130 души.

Разследващите нападенията от 13 ноември са установили освен това, че Абауд се е върнал на местопрестъплението, допълват агенциите.

На 18 ноември Абауд беше ликвидиран с братовчедка си и неидентифициран засега терорист в апартамент в Сен Дени, северно от Париж.

Според Моленс Абауд и негов съучастник е трябвало да извършат самоубийствения атентат в Дефанс или на 18 или на 19 ноември, каза Моленс.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел