Белгия не е предвидила бюджет за продължаване след юли на мисията на своите Военновъздушни сили срещу терористите от "Ислямска държава" (ИД) в Сирия и Ирак. Това съобщи министърът на отбраната Стивен Вандепют пред местни медии.

Той отбелязва, че операцията е твърде скъпа, както и че защитата на служителите и техниката се осигурява трудно.

Белгия и Холандия досега изпълняваха мисията последователно, като през няколко месеца изпращаха и изтегляха пилотите и самолетите си от 2014 г. насам. Двете държави изпращаха по стотина военнослужещи и шест изтребителя Ф-16 във военновъздушната база "Азрак" в Йордания.

В края на миналата седмица холандският министър на отбраната Йеанине Хенис-Пласхарт съобщи, че нейната страна няма да поеме продължението на мисията през юли от Белгия. По нейните думи Холандия няма възможност да се включи отново в коалицията засега.

Пласхарт оправда това съобщение с необходимостта от допълнителна подготовка на екипажите и техниката, като остави открита възможността мисията на холандските ВВС да бъде възобновена догодина.

Преди два дни белгийски медии се позоваха на анонимни военни източници, според които Белгия възнамерява да прекрати участието си във въздушните удари срещу ИД.