Белгия е екстрадирала във Франция заподозрения за парижките атентати Салах Абдеслам, предаде Би Би Си.

Той ще се изправи пред френските магистрати днес. Прокуратурата ще поиска той да остане в ареста, посочва Ройтерс.

Абдеслам беше ранен и задържан при драматичен щурм в Брюксел на 18 март, след като се укриваше в продължение на 4 месеца.

Адвокатът Франк Бертон, който ще защитава ключовия заподозрян за атентатите, го описа като млад мъж, който "е на път да се срине" и е готов да сътрудничи, съобщава Асошиейтед прес.

Абдеслам беше обвинен и за опит за убийство при престрелка с полицията в Брюксел на 15 март. Той беше арестуван три дни по-късно.

Белгийската прокуратура прие френското искане за екстрадиция, но реши първо да го разпита във връзка с престрелката, припомня ДПА.

Френски прокурор заяви, че Салах Абдеслам е имал намерение да се самовзриви на парижкия футболен стадион, но по-късно се отказал. Четири дни след ареста му на 18 март беше извършен атентат в Брюксел.

Абдеслам беше свързан и с няколко от извършителите на нападенията в белгийската столица, но за това не му беше повдигнато обвинение.

26-годишният френски гражданин е роден в Брюксел и е живял там преди атентатите в Париж през ноември миналата година, при които бяха убити 130 души, а десетки други бяха ранени.

Той е единственият оцелял пряк участник в нападенията.  Отговорност за атаките във френската столица пое терористичната групировка "Ислямска държава".