Заподозреният за атентата в Манчестър е бил в Либия преди месец и половина и се е готвел да посети Саудитска Арабия, заяви баща му пред Асошиейтед прес от Триполи.

Бащата заяви, че синът му не е имал връзки с ислямисти и не е имал нищо общо с атентата в "Манчестър арена", в който загинаха 22 души. 

"Ние не вярваме в избиване на невинни хора. Не сме такива", каза Рамадан Абеди пред АП.

Той разговарял с 22-годишния си син Салман Абеди преди пет дни. Синът му звучал нормално и се готвел да замине за Саудитска Арабия.

Рамадан Абеди потвърди, че другият му син – Исмаил, е арестуван в Англия вчера сутринта.

Бащата каза, че Салман планирал от Саудитска Арабия да отиде в Либия, за да прекара свещения месец рамазан със семейството си.

Рамадан Абеди избягал през 1993 г. от Триполи, след като силите за сигурност на режима на Муамар Кадафи издали заповед за арест срещу него.

По-късно поискал политическо убежище във Великобритания.

Сега той ръководи Централното управление на силите за сигурност в Триполи, добавя АП.

Хашем Абеди, по-малкият брат на атентатора, също е бил арестуван в Триполи по подозрение във връзки с "Ислямска държава", съобщи говорител на либийските сили за борба с тероризма, цитиран от Ройтерс.

Британската полиция съобщи, че разследва престъпна мрежа във връзка с атентата. Търси се авторът на взривното устройство.

Стана ясно, че има и пети арестуван в разследването на атентата в Манчестър, в намиращия се наблизо град Уигън, предаде Франс прес. Мъжът носел пакет, който се проверява. Преди това един мъж бе арестуван във вторник и други трима през изминалата нощ.

Заподозреният Абеди не е действал сам и е бил познат на службите преди атаката.

Някои британски медии разпространиха и предполагаема негова снимка. "Дейли мейл" публикува фотос на заподозрения от Либия, 7 години преди атентата.

При терористичния акт загинаха 22-ма души, сред които и 8-годишно дете.

Началникът на манчестърската полиция Иън Хопкинс потвърди, че сред 22-мата убити в атентата е имало полицайка, която не е била на служба, предаде Ройтерс.

Здравните органи в Манчестър повишиха броя на ранените при атентата на 119 души, толкова колкото по техни данни са потърсилите медицинска помощ в болници. 64 от ранените все още са хоспитализирани.