Докато снимката на удавилия се по пътя към Европа 3-годишен Айлян Курди обикаля света и отваря очите на мнозина за бежанската катастрофа на Стария континент, бащата на момчето иска само едно – да погребе него и останалите членове на семейството, загинали във водите на Средиземно море.

Пред няколко световни медии Абдула Курди разказа най-трагичния епизод от своя живот – пътуването от Турция до гръцкия остров Кос. По думите му капитанът на лодката, в която пътували, се паникьосал от бурното море и скочил във водата. Мъжът поел руля и се опитал да спаси себе си и най-близките си.

„Поех контрола. Вълните бяха толкова високи, че лодката се преобърна. Опитах се да хвана жена си и децата си, но нямаше надежда. Един по един, те умираха”, разказа Абдула. В корабокрушението загиват общо 12 сирийци, сред които съпругата на Абдула Рехана, Айлян и батко му Галиб.

Откритото на плажа на курорта Бодрум тяло на най-малкия син насочи вниманието на световната общественост към трагедията. За последните няколко месеца обаче по пътя към Европа са се удавили хиляди.

„Децата ми бяха най-прекрасните деца на света. Има ли някой на света, който да не смята децата си за най-прекрасни на света? Те бяха невероятни. Всеки ден ме събуждаха, за да си играем. Какво по-красиво от това?”, запита съкрушеният баща.

Той вече няма никакво желание да ходи в Европа: „Бих желал сега да застана до гроба на семейството ми и да се освободя от болката, която чувствам”.

Повече информация за семейството

Според кюрдски журналист, цитиран от Гардиън, истинската фамилия на семейството е „Шену”, а „Курди” се е появило в турските медии заради етническата им принадлежност. Те са напуснали Дамаск през 2012 г., като са се местили последователно в Алепо, Кобане и на турска територия.

Сестрата на Абдула, Теема, която живее в Канада, първоначално заяви на емоционална пресконференция, че новата й родина е отказала убежище на семейството. По-късно обаче властите в страната обявиха, че не са получавали подобна молба.

Сега тленните останки на семейството ще бъдат превозени през територията на Турция до Кобане, където ще бъдат погребани.

В Турция вече са арестувани четирима заподозрени във връзка със случая.