Джихадистката групировка „Ислямска държава”, която контролира обширни територии в Сирия и Ирак, се разрасна след въздушните удари на предвожданата от САЩ международна коалиция. Това заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за американската телевизия CBS.

За предаването „60 минути” Асад заяви, че „всъщност „Ислямска държава” се е разраснала след началото на ударите” през септември 2014 г.

Сирийският президент, който воюва с ислямистки и други бунтовници от 2011 г., заяви, че според някои оценки „Ислямска държава” привлича по 1000 души месечно в Сирия. По думите му, групировката се разширява в Ирак и в Либия и много други, подкрепящи „Ал Кайда” организации, са обявили своята преданост към джихадистката организация.

В интервюто Асад заяви още, че смята Русия за надежден съюзник, който се опитва да окаже помощ за политическо решение на конфликта в Сирия, отбелязва агенция ТАСС. Според Асад Москва се стреми към запазване на стабилност и баланс на силите в света.

Запитан какви са главните цели на руската политика в Сирия, Асад отговори: „Стабилност и политическо уреждане”.

По думите му, към същото се стреми и Иран. „Сирия, Иран и Русия гледат по еднакъв начин на конфликта на сирийска територия”, обобщи Башар Асад.

Запитан при какви обстоятелства би напуснал властта, Асад отговори: „Когато нямам обществена подкрепа. Когато не представлявам сирийските интереси и ценности”.