Башар Асад: Доналд Тръмп може да е естествен съюзник на Дамаск
Точно както наши съюзници са Русия и Иран, посочи сирийският държавен глава
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Башар Асад
Снимка: Reuters

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще стане „естествен съюзник” на Дамаск, ако се бори с тероризма, заяви сирийският държавен глава Башар Асад в интервю за португалската държавна радиотелевизионна компания „Радиу и телевисау де Португал”. Текстът на интервюто бе разпространен в Дамаск от информационна агенция САНА.

„Ние не можем да кажем още нищо за това какво смята да прави той, но, ако се бори с тероризма, разбира се, че ще бъдем съюзници, точно както наши съюзници са борещите се с тероризма Русия и Иран”, заяви Асад.

Какво си казаха Доналд Тръмп и Владимир Путин в първия си телефонен разговорДвамата заявиха готовност за установяване на партньорски диалог между САЩ и Русия

Президентът на Сирия обаче отбеляза, че е скептично настроен, че Тръмп ще може да спази своето обещание да се бори с тероризма, тъй като много сили, включително администрацията на САЩ и американските медии, „са против него”.

В първото си интервю след президентските избори за американския вестник „Уолстрийт джърнъл” Тръмп не очерта план за действията на САЩ в Сирия след идването му на власт, но отбеляза, че преди всичко няма да следва досегашната политика на администрацията на Барак Обама за оказване на подкрепа на т. нар. „умерена сирийска опозиция”.

„Моето виждане за Сирия се различава от възгледите на много хора”, каза Тръмп.

Той заяви, че ще се съсредоточи върху борбата с „Ислямска държава” в Сирия, а не върху свалянето на сирийския президент Башар Асад.

Джихадистите планират да използват победата на Тръмп за набиране на бойциПо време на кампанията си Тръмп говореше твърдо срещу терористичните групи

В интервюто за португалската държавна радиотелевизионна компания сирийският президент заяви още, че „пред Сирия няма друг избор, освен победа в борбата с тероризма”.

Асад отбеляза, че „използването с политически цели на терористи, джихадисти и религиозни екстремисти в този конфликт е неморално”.

„Нашата борба с терористичните банди отговаря не само на интересите на Сирия и нейния народ, но и на държавите от Близкия изток и Европа. Но, уви, този факт не признават и не искат да осъзнаят много от политиците на Запад”, посочи Асад.

Той призова португалския дипломат Антониу Гутериш, който следващата година ще поеме поста генерален секретар на ООН, „да запази обективността си в подхода към конфликтите, включително този в Сирия, и да не се поддава на американско влияние”.

bTV Репортерите: Новото лице на АмерикаРепортерите на bTV Теодора Трифонова и Иван Георгиев проследиха финалната битка за Белия дом
  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре