Бившият румънски президент Траян Бъсеску е заподозрян в пране на пари. Това съобщи самият той на страницата си в социална мрежа "Фейсбук".

“Бях информиран, че съм заподозрян в пране на пари във връзка с дело, свързано с покупката на земя и къща през 2000 г. и 2002 г., което е започнало заради иск, подаден от господин Чувику”, отбеляза бившият държавен глава. По думите му прокуратурата не е разрешила делото да започне през юни 2012 г. То беше възобновено през 2015 г., след като Бъсеску слезе от президентския си пост.

“Разбира се, че аз ще се явя в прокуратурата, веднага щом ме извикат”, уточни Бъсеску.

По-рано румънската преса писа, че като кмет на Букурещ Бъсеску е придобил парцел от 3,700 кв. м. в столичния район "Беняса" за 1,4 млрд. стари леи или около 70 хил. долара. Скоро след това той той го продал 4 пъти по-скъпо. Със спечелените пари си купил вила.

Това не е първият корупционен скандал, в който е замесено името на бившия държавен глава на Румъния. В началото на 2016 г. брат му Мирчу беше осъден на 4 години затвор.

По данни на следствието срещу подкуп Мирчу обещал да привлече брат си в качеството му на президент за освобождаването от затвора на осъдения за убийство Санду Ангел.

Тогава Бъсеску отказа да подаде оставка по искане на Сената след ареста на брат му с довода, че няма никакво отношение към случая.

По-късно бяха предявени обвинения в корупция и други злоупотреби срещу президентския племенник Драгоша, както и срещу зет му Раду Прикопа.