Президентът на САЩ Барак Обама смекчи присъдата на информатора на „Уикилийкс“ редник Челси Манинг и бившият анализатор на разузнаването ще излезе на свобода на 17 май.

През 2010 г. Манинг, която преди да смени пола си се наричаше Брадли, предаде на „Уикилийкс“ повече от 700 хил. поверителни американски документа. Твърди, че целта ѝ е била да засили общественото внимание към последиците на войната върху цивилното население.

Това бе най-голямото изтичане на секретни материали в историята на САЩ.

През 2013 г. Манинг получи присъда от 35 години затвор за шпионаж. В последната година направи два опита за самоубийство в затвора.

Преди дни основателят на „Уикилийкс“ – Джулиан Асандж, обяви, че е готов да бъде екстрадиран в САЩ, при условие, че американските власти помилват 29-годишната Манинг.

От четири години Асандж се укрива в еквадорското посолство във Великобритания, за да избегне екстрадиция в Швеция и арест заради разследване за сексуално насилие. Той отрича да е виновен и твърди, че обвинението е трик с цел да бъде екстрадиран в САЩ, които искат да го съдят за разпространение на секретна информация. Заплашва го 35-годишна присъда или смъртно наказание.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През ноември „Уикилийкс“ призова Обама да помилва до края на мандата си и Манинг, и бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън. През 2013 г. Сноудън разгласи сведения за извършваното от американските специални служби електронно следене, включително незаконно подслушване на телефони на чуждестранни лидери. Сега той живее в Русия като временно пребиваващ, а в САЩ го чака съд по тежки обвинения в издаване на държавни тайни.

„Уикилийкс“ приветства като „победа“ съобщението на Белия дом.

„ПОБЕДА: Обама намали присъдата на Челси Манинг от 35 години на 7. Сега датата на освобождаването ѝ е 17 май“, написа организацията в „Туитър“.

„Приветствам решението на президента Обама да намали 35-годишната присъда на Челси Манинг“, заяви в изявление и Асандж.

„Нека заявим честно, чистосърдечно: благодаря, Обама“, написа пък Сноудън в „Туитър“.

Според председателя на Камарата на представителите Пол Райън обаче решението на президента е „просто възмутително“, защото Манинг „застраши живота на американци и разкри някои от най-деликатните тайни на страната“. Според него Обама „създава опасен прецедент, че от тези, които злепоставят националната ни сигурност, няма да бъде търсена отговорност за престъпленията им“.

Броени дни преди да напусне Белия дом, Обама намали присъдите на 209 затворници и помилва 64, допълва ДПА.