Барак Обама: САЩ ще спазват ангажиментите си към НАТО
Визитата на американския президент в Атина бе съпътствана от протести и остри сблъсъци
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    3
Барак Обама в Гърция
Снимка: Reuters

Съединените щати ще спазват ангажиментите си към НАТО, в това число и да защитават всички свои съюзници. Това заяви американският президент Барак Обама в Атина. Визитата му в гръцката столица обаче бе съпътствана от протести и остри сблъсъци.

Безредиците възникнаха, когато няколко хиляди демонстранти с леви възгледи и анархисти се опитаха да стигнат до американското посолство, въпреки забраната за демонстрации в центъра на Атина. Маскирани младежи започнаха да хвърлят камъни и запалителни бомби срещу силите на реда, а те отвърнаха със сълзотворен газ.

Гръцки радикали се биха с полицията заради Обама (СНИМКИ И ВИДЕО)Левичарите бяха посрещнати от органите на реда с палки и сълзотворен газ

По-късно в реч на Акропола Обама припомни, че именно Гърция е родината на демокрацията и изтъкна предимствата на тази форма на управление пред режимите, поддържани с насилие.

"Нашата демокрация показва, че ние сме по-силни от терористите, от фундаменталистите и абсолютистите, които не търпят идеи,  различни от техните. Демокрацията е по-силна от организации като ИДИЛ", каза Обама.

След речта си той отпътува за Берлин, където ще се срещне с канцлера Ангела Меркел. Заради посещението му в германската столица са въведени драконовски мерки за сигурност. Зоната около Брандебургската врата и американското посолство е затворена за граждани, а на живеещите в района е забранено да отварят прозорците си.

  • 2
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре