Барак Обама: Пропагандата онлайн е заплаха за демокрацията
Фалшиви и "сатирични" сайтове печелят от феновете на Доналд Тръмп, но дали повлияха на вота?
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    3
Барак Обама
Снимка: EPA

Дезинформацията, разпространявана в социалните мрежи, се превръща в заплаха за демокрацията. Това предупреди в Берлин американският президент Барак Обама.

„В епоха, в която има толкова активна дезинформация, която е „пакетирана” много добре и във „Фейсбук” страницата изглежда като нещо от екрана на телевизора, престараването на американски държавен служител се приравнява на постоянните репресии другаде. Ако всичко изглежда еднакво, няма да знаем какво да пазим”, подчерта той, цитиран от електронното издание „Арс Техника”.

Обама направи този коментар на фона на завихрящия се скандал с ролята на фалшивите и „сатирични” новинарски сайтове за избирането на Доналд Тръмп за държавен глава. Подкрепящи милиардера сатирични заглавия привличат и до момента огромен трафик към информации, които имат малка връзка с реалността, но са споделяни като истински новини.

Доналд Тръмп е разговарял с почти 30 световни лидери от победата си до сегаСпоред екипа на Тръмп първи е бил египетския президент Абдел Фатах Сиси

Създателят на един от популярните такива сайтове, „клонинг” на този на телевизия Ей Би Си, сподели вчера пред „Вашингтон пост”, че е мотивиран в действията си само от финансова изгода. По думите му консервативната аудитория, която подкрепя Тръмп, „кълве” на всичко и даже не се опитва да проверява фактите.

„Фейсбук” и „Гугъл” обявиха, че ще предприемат действия за ограничаване на подвеждащите информации в мрежата.

„Постистина“ е дума на годината според Оксфордския речник Терминът обозначава обстоятелства, при които обективните факти имат по-малко значение при оформянето на общественото мнение, отколкото емоциите

Обама е на мнение, че е „много ненормална идея” да се смята, че заради социалните мрежи и фалшивите сайтове Доналд Тръмп е бъдещият президент на САЩ.

Въпреки това, той беше категоричен: „Ако не правим разлика между сериозните аргументи и пропагандата, значи имаме проблем. Ако хората, без значение дали са консервативни, или са либерали, не са склонни на компромиси, не стават част от демократичния процес и заемат абсолютистки позиции и демонизират опонентите си, то тогава демокрацията ще се разпадне”.

  • 1
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре