Американският президент Барак Обама посети джамия в Куала Лумпур, столицата на Малайзия, преди срещата си премиера Наджиб Разак, предадоха АП и ДПА. Очаква се двамата да обсъдят търговията, сигурността и редица общи проблеми.

Програмата на Обама в Малайзия включва и среща с млади лидери, както и разговор с групи от гражданското общество и поддръжници на социални реформи в предимно мюсюлманската страна по-късно през деня.

Обама е първият американски президент, който посещава Малайзия от 1966 г. Това е третият етап от обиколката му в Азия, която започна с Япония и Южна Корея. В понеделник американският президент отлита за Филипините.

Обама няма да се срещне с основния опозиционен лидер, Анвар Ибрахим, подчертава АП. Лидерът на коалицията „Народен съюз" е основната политическа заплаха пред премиера Разак, който губи популярност. Ибрахим беше обвинен в содомия и обжалва, след като присъдата му беше потвърдена на две инстанции. Той рискува да загуби мястото си в парламента и да попадне в затвора.

Процесът е политически мотивиран според Вашингтон и международни правозащитни организации, поради което правозащитници призоваха президентът на САЩ да се срещне лично с него. Вместо Обама, с Ибрахим ще се срещне съветникът му по националната сигурност Сюзан Райс.

По време на посещението си Обама внимателно отправяше посланието, че американската военна мощ може да смекчи агресията на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион. В същото време той иска от Пекин да използва нарастващото си влияние, за да помогне за разрешаването на международните спорове с Русия и Северна Корея, отбелязва АП.