С постепенното преминаване на мощния ураган Санди над американска територия, стават ясни последиците от гнева на природата. В човешки животи засега е ясно, че става въпрос за най-малко 34 жертви на супербурята в САЩ и Канада, като близо половината от хората са загинали в центъра на бедствието - Ню Йорк.

Що се отнася до материалните щети, към момента застрахователите изчисляват поражения за над 20 млрд. долара. Точната сума обаче се очаква да стане ясна едва след няколко дни. Като се прибави и затворената за втори пореден ден фондова борса, ефектът върху икономиката на страната придобива апокалиптични измерения, коментира Си Ен Ен.

Експерти предполагат, че случилото се би могло да "изяде" около 0,6 процентни пункта от икономическия растеж на САЩ за тримесечието октомври-декември.

По-рано президент Барак Обама обяви "кризисно положение" в Ню Йорк заради преминаването на Санди. С решението на американския президент се освобождават федерални помощи за пострадалите.

В официалното комюнике на Белия дом се казва, че решението засяга в частност обитателите на най-засегнатите от преминаването на супер-бурята райони Бронкс, Кингс, Насау, Ричмънд, Ню Йорк, Съфолк и Куинс.

"Бурята още не е приключила" предупреди Обама при непланирано посещение на централата на Червения кръст близо до Белия дом. Той заяви, че последствията от Санди са "покъртителни за цялата нация".

Бедствено положение беше обявено и в щата Ню Джърси, където беше първият "контакт" на Санди с континента.

Приливните води в Ню Джърси са довели до скъсването на предпазна дига, в резултат на което три селища са заплашени от наводнение. Според информацията на телевизия Си Ен Ен нивото водите се надигнало с около 1,8 метра в някои райони на щата, като на спасителните екипи се наложило да спасяват жителите през горните етажи на жилищата им.

Американски медии съобщиха за снеговалежи над щатите Северна Каролина и Западна Вирджия, където Санди се слива със студен северен фронт, който идва откъм Канада.

Междувременно Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до Барак Обама по повод жертвите на урагана Санди. В нея се изразява съпричастност към болката и страданието на потърпевшите.

Съпричастност към случилото се в САЩ изрази и българският еврокомисар по бедствията и реакциите при кризи Кристалина Георгиева.

Санди е сред десетте най-разрушителни урагани,
опустошавали някога територията на САЩ, съобщи Франс прес, като се позова интервю на президента на специализираната компания Екекат за телевизия "Блумбърг" Бил Киъг.

По оценки на експерти на Екекат преките и косвените щети от преминаването на урагана по източното крайбрежие на САЩ се изчисляват на 30 до 50 милиарда долара.

Ако сте свидетели на стихията, очакваме вашите снимки и видеоматериали в рубриката "Аз, репортерът"!

  • Мъж загина при порой в Солун, Западните Балкани са под вода
  • Един човек е загинал и един е в неизвестност при наводнения в Словения
  • 200 къщи падат в Ню Йорк заради Санди
  • 30 млрд. долара ще поправят щетите след Санди в Ню Йорк
  • Блумбърг въведе режим на бензина заради последиците от Санди
  • Близо милион жители на Ню Йорк остават без ток
  • Нова буря заплашва САЩ
  • Спестявайки си гнева на американците, кметът на Ню Йорк отмени маратона
  • Модел се снима сред останките от Санди
  • 4 милиона домакинства без ток заради Санди