Президентът на САЩ Барак Обама пристигна на посещение в Германия.

Това е втората спирка от последната му външнополитическа обиколка като президент, първата беше Атина.

Тази вечер се очаква той да има неофициална вечеря с канцлера Ангела Меркел, а официалната му програма започва утре.

В Берлин Обама ще обсъди с Меркел и с лидерите на Великобритания, Франция, Италия и Испания удължаване на санкциите срещу Русия заради намесата ѝ в Украйна и въвеждане на нови санкции заради бомбардировките в Сирия, предаде Ройтерс.

Срещата се провежда малко повече от седмица след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ.

Новоизбраният президент е казвал, че ще се опита да постигне сближаване с Русия и това засили съмненията в Европа за бъдещето на режима на санкции, въведени от Вашингтон и Брюксел през 2014 г.

Германски представител заяви пред Ройтерс, че планът е през идните седмици да се договори удължаване на санкциите, които изтичат в края на януари. Има опасения, че Тръмп може да предприеме стъпки в противоположната посока след встъпването си в длъжност на 20 януари.

Европейските лидери ще се опитат да получат повече информация от Обама, чиято среща с Тръмп в Белия дом миналата седмица продължи повече от час.

„Ние сме в критична ситуация“, заяви германски представител. „Трябва да избегнем ситуация, в която ЕС удължава санкциите, а след това идва новият президент на САЩ и ги отменя“.

След срещата си с Тръмп, Обама се опита да увери съюзниците на САЩ, че новоизбраният президент ще запази като цяло връзките на САЩ с други държави, включително с НАТО.

Европейски представители обаче се опасяват, че Русия ще използва времето преди встъпването в длъжност на Тръмп, за да започне нови офанзиви в Сирия и Украйна.