Банките в Гърция ще останат затворени цялата седмица. Атина разполага с часове, за да предложи адекватни реформи, в противен случай в неделя може да последва така наречения Грекзит – изгонването на съседката ни от еврозоната.

Гърция официално е поискала нов спасителен заем, за да не банкрутира. Еврогрупата обаче няма разгледа искането преди Атина да изпрати конкретни предложения за икономии и реформи.

Това трябва да стане до петък сутринта, за да могат кредиторите да оценят офертата и да я оценят, а в неделя евролидерите да решат - ще посочат ли изхода на Гърция.

Пред Европарламента премиерът на Гърция Алексис Ципрас отново заяви, че ще даде надеждни предложения и сделка ще има. Някои от евродепутатите посрещнаха Ципрас с аплодисменти и табели „OXI”.

Гърция получи последна отсрочка до петък да даде ясни и конкретни предложения за реформи. Финалът на сагата е насрочен за неделя, когато се очаква съвет на целия Европейски съюз, а не само на страните от еврозоната.

„Сегашната ситуация се отразява на България, Румъния и други държави. Затова смятам, че е неправилно да се изключват от дебатите страните, които не са в еврозоната”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Юнкер подчерта, че евроинституциите са готови и с детайлен план за изваждане на страната от паричния съюз. Часове по-късно, дебатът се пренесе в Страсбург.

Гръцкият премиер Ципрас получи думата и призова евролидерите да не допуснат разцепване на Европа и обеща да сътрудничи с кредиторите.

„Ще направим конкретни и детайлни предложения и съм убеден, че в следващите няколко дни ще успеем да изпълним своите задължения в интерес на Гърция, а и на еврозоната”, каза той.

„Искам да спомена и солидарността... На север страната ви граничи с България. България е член на Европейския съюз. Знаете, като опитен политик, какви са условията за живот на хората там. Как всъщност можете да обясните на българите, от гледна точка на солидарността, че сега Гърция не може да понесе нови съкращения, въпреки че в пет държави членки на еврозоната минималната заплата е по-ниска от тази в Гърция. Мислите ли и за тези хора”, попита лидерът на ЕНП Манфред Вебер.

В същото време напрежението в самата Гърция се засилва. Там стана ясно, че банките няма да отворят и утре, а ограничението върху тегленето на максимум 60 евро дневно остава в сила до понеделник.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер