"Банк ъф Ингланд" (Bank of England) планира да оцени последиците от евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз. Това посочи институцията в изявление, с което потвърди имейл, изпратен по погрешка до в. "Гардиън", предаде Ройтерс.

Изданието съобщи, че сътрудник на високопоставен представител на "Банк ъф Ингланд" е заявил в имейл, че проектът трябва да бъде държан в тайна от повечето служители на институцията. На всички журналисти, питащи за него, пък трябва да се отговаря, че банката следи широка гама европейски въпроси според мейла.

Премиерът Дейвид Камерън, който бе преизбран на 7 май, обеща да измени отношенията на Лондон с ЕС, преди да проведе референдум за излизане на страната от Съюза до края на 2017 година.

Както и при миналогодишния референдум за независимостта на Шотландия "Банк ъф Ингланд" се старае да избягва всякакви намеци, че се включва в политическия дебат. В изявление от снощи "Банк ъф Ингланд" обаче потвърди, че планира да направи такава оценка.

"Не бива да бъде изненада, че банката извършва подобна работа по обявена държавна политика. Има редица икономически и финансови проблеми, които се появяват на фона на предоговарянето и националния референдум. Сред отговорностите на банката е да оцени тези от тях, които са свързани с предмета на дейността ѝ", се посочва в изявлението.