7-годишната Бана Алабед от Алепо се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Бана привлече общественото внимание с публикациите си, снимките и видеата за живота в родния ѝ град, които споделяше в „Туитър“.

Тази седмица тя и семейството ѝ бяха евакуирани заедно с още 25 хил. души от източната част на Алепо, която беше под контрола на бунтовниците.

Турският президент покани момичето в президентската резиденция в Анкара.

„Искам да Ви благодаря, че подкрепяте децата от Алепо и ни помагате да избягаме от войната“, се обърна тя към турския президент по време на срещата им.

Ердоган пък не пропусна да сподели снимки в туитър профила си и написа, че с удоволствие е посрещнал Бана и семейството ѝ. „Турция винаги ще бъде до гражданите на Сирия“, написа още президентът.

„Искаме светът да чуе гласа на децата в Алепо – обясни за АФП момиченцето по време на среща в Анкара. – Говорим за бомбардировките и пишем в „Туитър“, за да видят хората войната“.

„Страхувам се от войната, защото той (сирийският президент Башар Асад, бел. АФП) иска да ни убие. Много се страхувам. Страхувам се за моите братя, страхувам се за родителите си“, каза Бана.

„Нашият живот в Алепо е като един ад – каза майката на детето – Фатемах. – Не можехме да правим нищо. Нашите деца не можеха да ходят на училище, ние дори не можехме да спим, непрекъснато и навсякъде имаше бомби“.

„Не можете да си представите какъв беше животът там. Бяхме обсадени. Нямахме достатъчно храна, не можехме да намерим вода за пиене, не можехме да отидем в болниците, тъй като те бяха мишени“ добави тя.

Профилът на Бана в „Туитър“ има 364 хил. последователи. Тя се превърна в символ на сирийската трагедия.