Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се завръща в родната Южна Корея след края на мандата си. Обществените очаквания там са той да се кандидатира за президент, съобщава Ройтерс.

"Разбирам, че естествено много хора в Корея очакват аз да се кандидатирам в името на по-добро бъдеще за страната, и аз го осъзнавам", каза в интервю за Ройтерс 72-годишният Бан, който се оттегля в края на годината след 10 години на поста.

Той за първи път говори публично за бъдещето си след ООН. Дипломатът е единственият от потенциалните кандидати за президентските избори в Южна Корея през декември 2017 г., който се радва на устойчива обществена подкрепа от над 20% според социологическите проучвания.

"След това ще трябва да обсъдя с някои мои приятели, с мъдри уважавани хора, които могат да ми дадат добър съвет, каква роля мога да играя за бъдещето на Корея", каза Бан в първото си интервю след назначаването на неговия приемник Гутериш.

Ако се кандидатира, очаква се Бан да се присъедини към консервативната партия Сенури на сегашната президентка Пак Гън-хе.

Бан подчерта, че за него "всички варианти остават открити". По думите му засега той все още е фокусиран върху работата си като генерален секретар на ООН. "Сега не е подходящият момент да правя каквито и да било предположения", заяви той. "Нека да помисля сериозно кой е най-добрият начин да приложа моя опит и времето, прекарано като генерален секретар".

"Дълбоко съжалявам, че сирийският проблем не беше решен. Готов съм да поема цялата вина и критика а това, но трябва да знаете, че понякога обвиняват генералния секретар за нещо, което е извън неговия контрол", поясни Бан.

Приоритетен проблем за бившия външен министър на Южна Корея беше как международната общност да се справи с нарастващото напрежение на Корейския полуостров след два ядрени опита и поредица изстрелвания на балистични ракети от Северна Корея тази година в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност, посочва Ройтерс.

Бан има висок авторитет в Република Корея, където често е наричан от медиите "президент на света" и е смятан за ролеви модел от ученици и родители. В магазините се продават многобройни книги за живота му и за мандата му в ООН, както и книги за самоусъвършенстване, насочени към младите - как да станат световна фигура и дори как да говорят като него.