Бан Ки-мун напуска ООН, пошегува се, че бил като Пепеляшка
Очакванията са, че след два мандата начело на Световната организация той ще се върне в Южна Корея , за да се кандидатира за президент
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Бан Ки-мун
Снимка: Reuters

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се пошегува вчера пред стотици дипломати и служители на световната организация, докато се сбогуваше с тях за последен път, че се чувства като Пепеляшка, защото в полунощ всичко ще се промени, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Заедно с председателите на Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН, южнокорейският дипломат благодари на служителите на ОНН за упоритата им работа и всеотдайността им по време на 10-годишния му мандат, който изтича в полунощ.

Той заяви, че ще бъде на „Таймс скуеър”, за да отбележи момента, в който губи правомощията си.

„Милиони хора ще гледат как губя работата си”, заяви Бан с широка усмивка. Той добави, че има да каже две думи на колегите си: „Благодаря ви”.

Бан Ки-мун
Снимка: Reuters

Като генерален секретар на ООН през последното десетилетие Бан помогна за създаването на глобално споразумение за борба с климатичните промени и приемането на нови цели на ООН за борба с бедността и неравенството.

Той обаче оставя на наследника си продължителни конфликти от Сирия и Йемен до Южен Судан и Либия, припомня АП.

Бан призова служителите на ООН да продължат да работят за целите на развитието на ООН и за справяне с проблеми от промените в климата до неравенството между половете.

Антониу Гутериш положи клетва като генерален секретар на ООНТой официално ще поеме поста от 1 януари 2017 г. за петгодишен мандат от сегашния генерален секретар Бан Ки-мун

Наследникът на Бан е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, чийто мандат започва тази неделя, припомня АП.

Очакванията са Бан да се върне в Южна Корея и да се кандидатира за президент на страната, отбелязва АФП.

Южнокорейската президентка прие да се оттеглиПак Гън-хе, която е замесена в скандал за корупция и злоупотреба с власт, поиска от парламента план за предаване на властта
Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре