Българско златно съкровище от преди 7000 години за първи път е изложено в Европейския парламент. Уникатите от Варненския некропол показват на Стария континент част от древната ни история.

На 22 ноември 1972 година Райчо Маринов копае с багера си в промишлената зона на Варна. Изведнъж от земята се показват странни метални и керамични предмети. Той предава съкровището на Историческия музей.

След като археолозите обработват находките, откриват, че са от древна цивилизация, съществувала по нашите земи преди повече от 7000 години. Разкрити са стотици гробове, в които са положени уникални предмети и накити. 43 години след откритието Райчо придружава своето съкровище в Брюксел.

Тази вечер в Европарламента ще го видят депутати от 28-те страни членки. Сред почетните гости са премиерът Бойко Борисов и председателят на Парламента Мартин Шулц.

„Много по-старо е от египетската и месопотамската цивилизация и всичко това е станало в музеите на България, около Варна”, каза евродепутатът Емил Радев.

Емил Радев откри представянето на изложбата с думите, че като варненец за него Варненското златно съкровище има не само историческа, но и сантиментална стойност. Той благодари за присъствието на тримата европейски лидери. „Това е доказателство, че трябва да ценим културните различия, да бъдем единни в многообразието, защото това ни прави проспериращи“, заяви Радев и подари на специалните гости на изложбата реплики от най-известните артефакти от съкровището.

Златото ще остане изложено да рая на седмицата в Европейския парламент.