Българска правителствена и бизнес делегация е на посещеие в Китай. Страната ни ще атакува китайския пазар с кисело мляко и олио. Хит там са и минералната вода с есенция на роза, виното и етеричните масла.

Най-големият почитател на българското кисело мляко в Китай се оказа кметът на Шанхай, който всяка сутрин закусвал с мляко, произведено от китайци с българска закваска от Родопите.

„Направи ни впечатление, че хората от Момчиловци са много здрави, защото пият кисело мляко и ние затова проявихме интерес към това производство”, каза Джу Ханг Минг, производител на българско кисело мляко.

На бизнесфорума, организиран от български фирми днес в Шанхай, китайска фирма подписа договор за производстово на олио в Бургас.

„120 работни места се надявам да бъдат открити до 2 години. Инвестицията е за 7 милиона долара, много ми харесва в България, хората са много симпатични и страната е красива”, каза Чън Уей, китайски инвеститор у нас.

В Китай изнасяме вино, царевица, люцена, риба и най-много медни сплави. Затова според правителството е в наш интерес да участваме в изграждането на жп-трасето от Пекин до София.

За българското правителство стокообмена между двете страни от милиард и осемстотин милиона долара не е достатъчен.

Китайското правителство инвестира милиарди във възстановяването на пътя на коприната. Ще участва ли България в проекта - преговорите започват утре.