Общо 6 български секции отвориха врати за президентските избори и националния референдум в Бурса, един от турските градове с най-много изселници.

Заради промените в Изборния кодекс, бюлетина днес може да се пусне на няколко пъти по-малко места, отколкото на последните избори.

В резултат има дълги опашки. Голяма част от чакащите трудно отговарят на въпроси, зададени на български език, съобщава специалният пратеник на bTV Новините Рада Домусчиева.

В секцията, разкрита в консулската служба, още сутринта избухна скандал. Членовете й направили забележка на избиратели, защото те си говорели на турски вътре в пункта, което е забранено по закон.

От дружество „Бългьоч”, което представлява интересите на сънародниците ни, обявиха, че това е дискриминация. Асан Ристемов от организацията коментира, че българите в чужбина е нормално да забравят майчиния си език и държавата трябва да им помага да поддържат нивото си на български език, но това не се прави.

Според него допълнително объркване създава и процедурата с двойно гласуване.

Секциите в южната ни съседка са силно охранявани от полиция заради обявеното извънредно положение.

Опашки и в Истанбул

Дълги опашки, напрежение, недоволство и изнервеност у хората в някои от изборните секции, разкрити в компактно населените райони в европейската част на Истанбул, съпровождат гласуването за президент и вицепрезидент на България и за референдума, предаде БТА.

Най-голямо е струпването в квартал „Авджълар”, където на тези избори е разкрита една секция, пет пъти по-малко в сравнение с предишните президентски избори. В нея до около 13 часа бяха гласували над 450 души, а най-малко още 500 чакаха пред нея.

В секциите в „Кърач”, „Есенйурт”, на европейския бряг и в единствената секция на азиатския бряг „Картал” също има опашки, което създава напрежение у хората. Но в „Байрампаша” и „Багджълар” е по-спокойно, информираха оттам.

За да се намали напрежението и за да гласуват всички, в „Авджълар” се осигури транспортиране на хората в генералното консулство в Истанбул, където е спокойно. Други групи хора заминаха със собствените си коли за консулството, за да гласуват там.

По-слабо е гласуването за референдума поради недостатъчната информираност, някои избиратели дори едва в секцията научават за референдума. Оплакват се и от слабата предизборна кампания на кандидатите и политическите партии специално в Турция.

Доброволци от изселническите организации попълват декларациите на хората, което не знаят добре български език, особено на възрастните.