Задържаният при мащабна антитерористична операция българин в Австрия е на 23 години, от турски произход и е роден в района на Силистра, научи bTV.

Австрийските власти все още не са уведомили официално страната ни, че български гражданин е задържан по подозрения за връзки с „Ислямска държава”.

„Ако това се потвърди, България влиза в категорията от източно-европейски джихадизъм към балканския”, поясни Владимир Чуков.

Според специалистите задържаните вчера са класически пример за т.нар. „вертикална терористична клетка” с един лидер. Все още няма информация къде и как евентуално е бил вербуван сънародникът ни.

Българинът, задържан в Грац, се е водил с адресна регистрация във Виена, но не се знае откога. Операцията по разбиване на групата е продължила повече от четири месеца.

Властите в Австрия разследват опит да се създаде „австрийски халифат”. Повечето задържани са от бивша Югославия, от където идват най-много чужди бойци на „Ислямска държава”.

Прокуратурата посочи като основна фигура в мрежата радикалният ислямски проповедник Мирсад Омерович. „Ако се потвърди, това е първото ясно и категорично провличане на български гражданин в клетка на „Ислямска държава”, категоричен е Чуков.

„Един от основните принципи на групировката – всеки се връща и прави терористичен акт там, откъдето е, което  предизвиква много силно безпокойство”, смята той.

Разпитите на арестуваните продължават, а от прокуратурата в Грац казаха, че след 48 часа съдът ще гледа мярката за неотклонение на българина.