„С оглед проведения вчера референдум във Великобритания и резултатът за излизане, а не оставане в Европейския съюз, смятам че това е един лош ден за Европа”, коментира президентът Росен Плевнелиев британското допитване до народа относно съдбата на страната в ЕС.

„Лош ден за европейската демокрация, лош ден за европейската икономика, лош ден за Европейския съюз. И ясен знак за ненаучен урок от историята", добави той.

По думите му една велика сила, символ на свободна търговия и на либералната демокрация, е решила да се изолира обратно в националните си граници, на собствения си остров.

„Дълбоко съжалявам за този резултат, дълбоко съм притеснен, че днес националисти, популисти тържествуват по улиците на Европа, но съм сигурен, че Обединена Европа – със или без Великобритания, трябва да гледа напред”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Оттук нататък Европейския съюз трябва да покаже, че може без Великобритания. Щом така са избрали, сами да решават съдбата си, ние продължаваме без тях. Всякакви разговори за специален статут не трябва да се водят“, коментира премиерът Бойко Борисов.

„Решението на британците предизвиква дълбоко разочарование, но ние сме длъжни да не допускаме ефекта на доминото. Икономическите последствия ще са много сериозни за британците”, каза в първия си коментар външният ни министър Даниел Митов.

Снимка: Рада Домусчиева

От БСП настояха за спешен анализ на високо ниво за последиците от брекзита за сънародниците ни на Острова.

„Уважаваме решението на британските граждани, то е урок за Европейския съюз и Европа спешно трябва да се промени“, коментира лидера на партията Корнелия Нинова.

„Иронично или не, първата представителна демокрация падна първа жертва на крайния и безотговорен популизъм. Предстоят важни седмици и месеци. През тях можем да наблюдаваме гърчовете на брекзитърите, които посмъртно не могат да изпълнят кухите си и взаимно противоречиви гаранции и обещания. Защото дори Англия няма никакъв рационален интерес да напусне ЕС, а всяко възможно решение носи повече вреди от ползи”, коментира във „Фейсбук” лидерът на ДСБ Радан Кънев.  

„Накратко – трябва смело лидерство на национално и европейско ниво. Лидерство, каквото не е имало от началото на 90-те години. Нужна е нова и амбициозна визия за бъдещето на ЕС, която да замести бездушния брюкселски бюрократизъм, кухия национален популизъм и самодоволната кражба на европари – трите основи на вчерашния провал”, добавя той.

 „Този звучен шамар върху европейската бюрокрация ще отпуши онези реформи, за които настояват много европейски страни“, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Председателя на ДПС Мустафа Карадайъ коментира: „Нашите очаквания са, че този урок ще бъде прочетен, Европейският съюз ще намери сили и ще се консолидира“.

От „Атака“ пък заговориха за смисъла от членството ни в Европейския съюз и дори за референдум по темата.

  • Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар
  • Драстично се увеличават студентските такси на Острова
  • Преговарящият на ЕС за брекзит отхвърли ключови точки от британския план
  • Тереза Мей поема преговорите с ЕС за брекзит
  • Британският премиер назначи нов министър за брекзит
  • Тереза Мей приветства одобрението на евролидерите за 21 месеца преходен период за брекзит
  • След брекзит: Новите британски паспорти ще се произвеждат във Франция
  • Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след брекзит
  • Нова британска партия опитва да предотврати брекзит
  • Великобритания напуска ЕС точно на 29 март 2019 г. в 23 часа

Този ход на Англия за мен е с американско участие. Щом най-верният съюзник на САЩ, „подводницата на САЩ в Европейската общност”, както я наричаше дьо Гол, се измъква от ЕС, значи нещо се готви за самият ЕС. Това каза лидерът на партията Волен Сидеров.

Според него е възможно да става дума и за бъдеща война.

„Ако Европа използва излизането на Великобритания от ЕС да се еманципира от САЩ, това би било чудесно. Дали ще го направи с тези лидери – Меркел, Оланд? Съмнявам се”, допълни той.

Вижте още от политическите реакции във видеото:

След брекзит възниква и въпросът какво правим с българското председателство на Европейския съюз през 2018 г., тъй като сме в една тройка с Великобритания и Естония. Под въпрос са и приоритетите на председателството ни.