Винаги като се прибера в България, първата седмица е най-приятна – виждам се с приятели, купувам си сирене, лютеница и чубрица... Чак през втората седмица започвам да забелязвам негативизма на хората, сподели българската принцеса на Саксония Теофана фон Заксен.

По думите ѝ въпреки титлата си тя никога не я е спирала да живее като нормален човек – тя ремонтира жилището си и паркира колата си. През целия си живот не е спирала да работи.

„И милионер да си, ако не работиш, все някога ще ти свършат парите. Аз самата и моето семейство живеем със средствата, които сама изкарам”, коментира тя.

Междувременно, остава отдадена както на каузите, които са ѝ вменени от благородническата титла, така и на тези, към които е насочила своята благотворителност. Всяка година Теофана фон Заксен изпраща камиони, пълни с медицински материали.

„Имам контакти с болници, които като си сменят оборудването, ми дават товари за България”, разказва тя. Теофана фон Заксен приема благотворителната си дейност като напълно естествено занимание. „Не е ли грехота да мога да го направя и да не го направя”, коментира принцесата с български корени.

„Когато на човек му се наложи да се изсели, да се премести, децата му живеят в различни държави, той забелязва, че чувството „у дома” трябва да си го създаде. Това хармонично, духовно усещане се учиш да го носиш в себе си, а не да търсиш някой да ти го даде”, смята Фон Заксен.

 Казва за себе си, че е видяла две и двеста и съветва младите момичета да се запитат дали заслужават принца на белия кон, преди да тръгнат да го търсят.

„Идеята, че някой ще дойде и ще ви носи на ръце – това са илюзии, напълно обречени да не се сбъднат. В днешно време повечето хора от благороднически семейства са изключително доблестни и работят усилено”, коментира тя.

Научете повече за срещата ѝ с принца и за спомените от България на принцеса Теофана фон Заксен в цялото видео: