Българо-унгарска престъпна група за трафик на хора стои зад трагичната смърт на 71-ин бежанци в малък хладилен камион в Австрия. Случаят потресе Европа.

В Унгария бяха задържани трима българи и афганистанец, за които се предполага че са управлявали камиона. Външно министерство потвърди за ареста им.

Водещата новина за медиите в Унгария и Австрия е трагедията с бежанците, които загинаха в хладилен камион. Повечето медии го нарекоха „Камиона ковчег”.

От вътрешната страна на камиона има тежки деформации. Най-вероятно това са следи от бежанците, които са се опитвали да излязат, търдят австрийски медии, като се позовават на източници от разследването.

Хронология

Австрийската полиция откри товарния автомобил с унгарска регистрация, изоставен на магистралата. Оказа се, че хладилният фургон е пълен с телата на бежанци, загинали по време на пътуването.

Първоначалната информация беше за 20-ина загинали. Но тази сутрин бройката на жертвите скочи драматично.

„71 души са загинали в този трагичен инцидент. Сред тях са 59 мъже, 8 жени и 4 деца - 2-годишно момиченце и момченца на възраст 8 и 9 години”, посочи полицейският началник на Бургенланд Петер Доскозил.

Първоначалната версия е, че бежанците са се задушили по време на пътуването, а шофьорите са се изплашили и изоставили камиона. Смята се, че той е престоял на магистралата поне един ден преди да го открие полицията. Предполагаемите каналджии са задържани в Унгария, часове след трагедията.

„Националната следствена служба арестува четирима души. Сред тях са трима българи и един афганистански гражданин. Извършени са обиски на няколко адреса. Разпитани са и близо 20 души в качеството им на свидетели. Унгарската полиция е в постоянно сътрудничество с австрийските власти”, каза говорителят на унгарската полиция Викторя Чисер Ковач.

Отвъд трагедията

Според полицията в Будапеща става дума за българо-унгарска банда за трафик на хора.

Австрия призова за улеснени процедури по легализиране на имигрантите, за да могат да пътуват из съюза нормално. Трафикантите взимат по 500 евро на човек за разстоянието от 250 километра от Будапеща до Виена.  

„Трябва да се намери решение на въпроса с притока на имигранти. Имаме нужда от решение, което да ни помогнем да защитим бежанците. Най-добрият начин да го сторим е да организираме методи за легално приемане на тези хора в Европа. Само така можем да защитим бежанците от престъпниците и техния нелегален бизнес”, подчерта австрийският вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер.

Денят приключи с още един инцидент в Унгария. Румънски камион катастрофира на магистрала в посока Будапеща. От вътре бяха извадени 18 нелегални имигранти. 10 от тях са пострадали.

КПП-то в полето

„Сборният пункт" - така местните наричат импровизираното КПП в полето, където полицията спира и събира на едно бежанците, преминали току що на унгарска земя.

Телената ограда по протежението на границата със Сърбия води търсещите убежище именно към това място. Единственият вход, през който могат да преминат е жп линията, но съпроводени от унгарските полицаи.

Влаковите релси - единственият път, по който бежанците могат да продължат към вътрешността на Европа, всеки техен опит да минат напред е спрян от полицията.

А това води до повишаване на напрежението.

На една улица разстояние - това е достъпът, който унгарската полиция е определила за журналистите, желаещи да разговарят с бежанците отсреща.

Повечето не искат да остават в Унгария и се опитват да избегнат регистрацията и даването на пръстови отпечатъци.

Нови бежански групи пристигат постоянно и понякога се налага да чакат с часове преди да бъдат отведени в лагера, където могат да получат храна, вода и медицинска помощ.

С приоритет се посрещат единствено сирийските семейства с деца - предимство, което вече видимо изнервя имигрантите от други националности.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия