Международният авиосалон в Бурже, който е най-голямото авиационно събитие за 2017 г., тази година е и с българско участие. Българската фирма „Ласа Инженеринг” представи модела „Ти Бърд”, който е предназначен за разузнаване и атака на слабо защитени земни цели.

Става дума за витлов самолет, базиран на американския селскостопански „Тръш 510Г”. Кабината обаче напълно бронирана, има и други доработки, които повишават издръжливостта на машината.

Използването на агро самолет за основа пък гарантира лесна експлоатация в полеви условия и на не най-добре оборудвани летища.

Българската машина е с много сериозна компания в Бурже. Вижте какви бойни машини ще летят над парижкото летище:

„Ти Бърд” има 6 пилона за окачване на оръжие или друго оборудване на крилата. В Бурже е показан с установки за НУРС и 23-милиметрови авиооръдия. Той има и системи за видеоналюдение и следене по всяко време на денонощието.

"Ласа" идва от англоезичното съкращение за "лек въоръжен самолет за наблюдение". Фирмата е базирана в района на Казанлък и има свое летище. Пак в същия регион преди почти век е създадена втората авиостроителна компания в България - "Капрони Български" (КБ), която работи в тази област до 1947 г.

Публикация на електронното издание "Интерсепт" свързва "Ласа Инженеринг" с шефа на т.нар частна армия "Блекуотър" Ерик Принс, който първоначално искал да прави самолетите в Австрия за Южен Судан, което е нарушение на междунардоните разпоредби. Всички замесени отричат да има нещо нередно и твърдят, че "Ти Бърд" има всички необходими разрешителни. Появата на машината в Бурже вероятно би трябвало да е доказателство за това.