България е сред трите страни- членки на ЕС, поели най-силната тежест на бежанската вълна от Сирия. Това заяви изпълнителният директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ) Робърт Висер.

Другите 2 държави са Германия и Швеция. Висер представи ситуацията със сирийските граждани, търсещи закрила в страните от ЕС, в рамките на дискусията по миграционния натиск по време на провеждащия се в Брюксел Съвет "Правосъдие и вътрешни работи", в който участва министър Цветлин Йовчев.

Представена бе статистика за значителното нарастване на броя на търсещи закрила в България през есента на 2013 г., като ситуацията бе наречена драматична, предаде пресцентъра на МВР. По думите на Робърт Висер, никоя държава-членка не би била в състояние да се справи успешно с толкова рязък скок на търсещите закрила.

Посочени бяха първоначалните трудности при регистрацията, приема и настаняване на лицата. Отбелязано бе, че след 4 месеца съвместна работа между българските власти и ЕСПОУ, значително са подобрени капацитетът за прием и административните процедури.

Съвсем различна е и картината по отношение местата за настаняване - условията в центровете са съвсем прилични. Отбелязано бе, че в два от центровете все още има какво да се желае, но е постигнат сериозен напредък за много кратък период от време. Подчертана бе силната ангажираност и сериозното отношение на българските власти на политическо и експертно ниво.

България бе поощрена да продължи да работи със същия темп и усилия. По същата тема от дневния ред, изпълнителният директор на Фронтекс, Илка Лайтинен, отбеляза положителната тенденция на спад в миграционния натиск по българо-турската граница. Обърна внимание, че заслуга затова има подобреният оперативен капацитет на българските гранични власти, както и подобреното сътрудничество с турската страна. Поздрави България за успешното справяне с миграционния натиск. Фронтекс ще продължи да подпомага България с предоставяне на техническа помощ и ресурси.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас