Няколко чужди издания коментират първите дипломатически стъпки на новия български министър на външните работи Кристиан Вигенин. В основата на публикациите е неговото интервю за БНР в сряда, в което заяви, че доказателствата за връзката на „Хизбулла” с бомбения атентат в Бургас миналата година не са категорични и че ЕС не може само на това основание да обсъжда включването на групировката в списъка с терористичните организации.

България отстъпи назад в упреците си към „Хизбулла”, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Близо година след бомбения атентат срещу израелски туристи в Бургас, в който загинаха израелски и български граждани, новото правителство се опитва да прехвърли отговорността за това нападение, тегнеща досега на плещите на „Хизбулла”.

Думите на Вигенин идват в момент, в който в ЕК се води дебат дали „Хизбулла” да бъде обявена за терористична организация и в момент, в който ливанското шиитско движение признава своята голяма подкрепя за президента на Сирия Башар Асад, отбелязва вестникът.

През последните няколко седмици Франция и Германия се присъединиха към Великобритания в призивите към ЕК „Хизбулла” да бъде обявена за терористична организация, което сериозно би ограничило способността на движението да набира средства в Европа.

Великобритания официално поиска посочването на движението за терористично въз основа на доказателството, че „Хизбулла” е замесена в атентата в Бургас и на осъдителната присъда на агент на групировката в Кипър през март заради планиране на нападение, подобно на това в Бургас, добавя изданието. Вестникът припомня и предходната позиция на правителството на ГЕРБ относно ролята на „Хизбулла” в атентата в черноморския град.

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви на пресконференция през февруари, че доказателствата насочват към версията, че „Хизбулла” е организирала атентата. Същия месец в интервю той обяви, че са идентифицирани двама от участниците в заговора за нападението - канадец и австралиец - и двамата членове на „Хизбулла” с ливански корени.

Разследването на атентата в Бургас постави България притисната геополитически между по-големите европейски страни, които подкрепят идеята за обявяването на „Хизбулла” за терористична организация и страните, които са против това решение. България също така изразява безпокойство, че ако „Хизбулла” бъде обявена за терористична организация, това ще изложи на риск нейните исторически тесни връзки със страните от Близкия изток, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Подобни са коментарите и на ливанския в. "Ориан льо жур". За София ролята на „Хизбулла” в атентата в Бургас не е доказана, пише вестникът. Новото българско правителство, доминирано от социалистите, даде заден ход по въпроса за обвиненията срещу „Хизбулла” във връзка с Бургас, посочва вестникът.

Относно обявяването на „Хизбулла” за терористична организация, в. "Джерусалем пост" подчертава, че Ирландия, която е ротационен председател на ЕС, оглавява групата на европейските членки, които са против подобно решение. В тази насока тя е подкрепяна от Финландия и Швеция, пише изданието и припомня, че за взимането на решението е необходимо единодушието на 27-те европейски членки.

Българският външен министър Кристиян Вигенин заяви, че доказателствата, че "Хизбулла" стои зад бомбения атентат миналия юли на българска земя, при който загинаха петима израелци, на този етап "не са категорични", пише израелският новинарски портал „Аруц Шева”.

Министър Вигенин каза, че в резултат на това София няма да подкрепи ЕС да включи военното крило на "Хизбулла" в списъка с терористични организации без доказателства от други случаи", коментира още медията.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти