Терминал за втечнен газ край Александруполис или Кавала, който да бъде свързан с българската газопреносна мрежа, планират да изградят съвместно България и Гърция. Идеята е била обсъдена още през 2009 г. на среща между тогавашния енергиен министър Петър Димитров и гръцкия му колега по време на форума “Природен газ за Европа – Сигурност и стабилност”. Суровината за терминала може да бъде доставяна от Катар, с който Атина води преговори.

Изграждането на газовата връзка между България и Гърция също се очаква да бъде сред темите на двустранните срещи на министри от двете страни в гръцката столица, където започна заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между гръцкото и българското правителство.

На 24 април 2009 г. в София беше подписан Меморандум за разбирателство за изграждането на междусистемна връзка Стара Загора - Комотини с дължина около 168,5 км, по която трябва да се доставя за азербайджански газ. По предварителна оценка проектът е на стойност близо 150 млн. евро. Включен е в Европейската енергийна програма за възстановяване и ще бъде предоставен и за реализирането му Европейската комисия ще отпусне помощ от 45 млн. евро.

Капацитетът на газопровода се предвижда да бъде 3 млрд. куб. метра годишно с възможност за увеличаване до 5 млрд.куб. метра. Доставките до България ще започнат от 1 млрд. куб. м. годишно.

Андонис Самарас и Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с гръцкия президент Каролос Папуляс. Двамата похвалиха добрите двустранни отношения между България и Гърция.

„Без значение кои партии са на власт, винаги отношенията са ни били добри, заяви Борисов в началото на разговорите с гръцкия държавен глава. В Атина го придружават 11 министри за участие във второто заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище България - Гърция.

След заседанието правителствата на България и Гърция подписаха Програма за сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата за периода 2012 - 2014 г. в присъствието на премиерите Бойко Борисов и Андонис Самарас.

„Изключително активният” обмен в областта на културата се осъществява на базата на тригодишни програми за културен, научен и образователен обмен, отчетоха участниците в срещата. Контактите между български и гръцки университети и неправителствени организации също били на ниво.

Постигнат е напредък по отношение възстановяването на сградите и увеличаване на монашеското присъствие в манастира “Св. Вмчк. Георги Зограф” в Света гора, стана ясно още. Едно от направленията в които са необходими по-нататъшни мерки е опазването и укрепването на неговия български характер, констатираха министрите.