Българите, чиито автомобили са пострадали от наводненията в Гърция, трябва да вземат документ от местните власти, за да им бъде призната щетата. В противен случай застрахователите може да откажат да я изплатят.

Ден след преждевременно прекратената почивка колата на Виолета е пред ликвидационния център на застрахователя й в София.

Автомобилът е бил напълно залят, собствениците му дори не са опитвали да го палят, все още е пълен с кал и пясък.

Колата е с пълно „Автокаско”, но застрахователите настояват собственичката сама да закара колата си до сервиз, за да бъде установена щетата.

"Всичко това трябваше да е за моя сметка и след това, ако изляза на плюс, ако ми изплатят нещо – тогава късмет. Като се свързах с bTV, взеха много бързи решения и застрахователят ми ще ми уреди преместването на автомобила, прегледа, всичко ще е за тяхна сметка”, разказа Виолета.

Всеки трябва да се свърже със застрахователя си, за да разбере как и с какви документи да заведе щетата на колата си.

„Това, което застрахователите със сигурност ще поискат на тези, които предявят претенции, е някакво доказателство, че са се намирали в Гърция в този момент – дали ще е регистрация от къмпинг, бележка от хотел, каквото и да е доказателство, че са били в Гърция, защото трябва да се защитим от злоупотреби”, обясни Нина Колчакова, от Асоциацията на българските застрахователи.

Документи за щети могат да се вземат от пожарната в Полигирос. Процедурата важи и за каравана или лични вещи.

От МВнР информираха, че е необходимо да бъдат предоставени данните на заявителя и на автомобила, като в молбата трябва да се посочат как пострадалите желаят да получат уверението – лично, по имейл или по факс.

Същата процедура е валидна и за щети върху жилище, документи, лични вещи.

Молбата за предоставяне на уверение може да бъде подадена:

- на място на адрес ул. „Политехнио”, № 3, п.к. 63100, Полигирос;

- по факс – 0030 23710 22 798 и 0030 23710 21 981,

- или по електронен път на адрес: [email protected]

Ето и необходимите формуляри за попълване на молба: на английски и гръцки език (може да ги свалите в .doc формат с десен бутон). 

Генералното консулство на България в Солун е в постоянен контакт с местните власти и има готовност да окаже съдействие на нуждаещите се за  попълване и изпращане на молбите към противопожарната служба в Полигирос. При необходимост от допълнителна информация българските граждани могат да се обърнат към Генералното консулство в Солун на следните телефони:

0030 2310 829 210

0030 2310 869 510

0030 2310 869 520