Българинът Светослав Стойков, който през октомври миналата година ритна в гръб без причина жена в метрото в Берлин, направи пълни признания пред съда в германската столица.

Адвокатът на обвиняемия прочете самопризнанията му. Светослав Стойков заяви, че той е извършил деянието, но под влиянието на алкохол и наркотици и няма никакъв спомен за тази вечер. По-късно пред съда свидетелстваха съпругата му и по-малкият му брат, който е бил с него по време на атаката.

"Аз извърших това престъпление и искрено съжалявам за него. Не помня как и защо е станало, през въпросната вечер бях под влиянието на алкохол и наркотици", заяви Стойков още с откриването на процеса.

Признанието той направи писмено и помоли адвокатът му да го прочете. Стойков поиска да се извини и лично на жертвата – 26-годишна украинка. Пред съда като свидетели бяха разпитани съпругата на нападателя – 27-годишната Цветанка Миткова, и 18-годишният му брат Саби.

Двамата разказаха, че Светослав е претърпял тежка автомобилна катастрофа през 2008 година и е бил опериран в областта на главата два пъти. Оттогава поведението му рязко се променило, той станал агресивен и започнал да злоупотребява с наркотици и алкохол.

След атаката в метрото Светослав и съпругата му заминали за Марсилия, за да работят. Там видели видеокадрите, с които бе издирван Стойков. Той решил да се върне в Берлин, за да се предаде, но го арестували още в автобуса.

Делото ще продължи следващата седмица, когато пред съда се очаква да се яви и пострадалата. При атаката тя е счупила ръка и е получила наранявания в областта на главата. Максималната присъда, която Стойков може да получи, е 5 години затвор.