Светослав Стойков – българинът, който изрита млада жена по стълбите в метрото на Берлин, днес се извини на жертвата си лично.

„Извинявай, извинявай, извинявай“ – така той се обърна към 26-годишна студентка Яна Курцман, която днес дойде в криминалния съд в германската столица, за да даде показания.

Като я видя, Стойков се изправи на крака, извини се, разплака се и заяви, че той самият все още е в шок от стореното.

Курцман изслуша внимателно извинението, но отказа да го приеме.

Въпросната нощ тя е гостувала на своя приятелка и изпуснала влака за вкъщи. Решила да слезе в метрото да се стопли, докато дойде следващият. Слушала музика със слушалки и не разбрала, че някой върви след нея. Чак като се свестила на земята, разбрала от околните, че е била блъсната и са извикани линейка и полиция.

След атаката започнала да се страхува да излиза. Изолирала се от околните и прекъснала следването си.

Затова Курцман настоя Стойков да понесе отговорност за деянието си.

Освен нея днес в съда показания дадоха и три жени, които го обвиниха в ексхибиционизъм.

Делото продължава в понеделник с пледоариите на защитата и обвинението. Очаква се адвокатите на Стойков да пледират, че той е бил поне временно невменяем и ще настояват или за смекчена присъда, или за замяната на затвора с психиатрия.

Прокуратурата продължава да вижда в деянието опит за убийство, защото ритникът е можело да има и фатален край и настоява за максималната присъда 10 години затвор.