Светослав Стойков – българинът, който изрита млада жена по стълбите в метрото на Берлин, получи ефективна присъда от две години и 11 месеца затвор.

Шест процесуални дни – толкова време отне на криминалния съд в Берлин, за да осъди Стойков. В процеса свидетелствата девет души на три различни езика – немски, полски и турски. Бе изчетена и съдебно-медицинска експертиза.

Според нея мъжът е със силно намалена вменяемост. Диагнозата постави съдебен психиатър, който е провел множество тестове със Стойков.

При медицинските прегледи е открита черепно-мозъчна травма, останала от тежка катастрофа през 2008 г.. Ударът е травмирал мозъка му и е увредил центъра, контролиращ емоциите.

Да се стигне до агресивни изблици е било въпрос на време, посочи лекарят. Прокуратурата взе предвид експертизата и поиска 3 г. и 9 месеца затвор. Адвокатите настояха наказанието да е условно.

Прокуратурата се съобрази с диагнозата и тъй като законът също предвижда намаляване на присъда при невменяемост, поиска 3 години и 9 месеца затвор.

Адвокатите на Стойков настояха поради медицинската травма присъдата да бъде условна. 

Присъдата е строга предвид медицинските обстоятелства, но законът не ни задължава да я смекчаваме. Въпреки това вместо максималните 7 години даваме 2 г и 11 месеца, защото деянието на Светослав Стойков е застрашило живота на жертвата и предизвика страх сред обществото, бе обоснованието на съда.