"Богата и социална Европа става все по-голям притегателен център за бежанците и за хората, търсещи по-добро настояще", отчете премиерът Бойко Борисов, който участва на срещата на високо равнище ЕС - Африка, която се провежда в Малта.

България участва във фонда с 50 000 евро.

"На фона на 1,8 млрд. евро на някои могат да им се сторят малко, но за нас са си пари. Те са от фонда за подпомагане, така че не е нужно допълнително да вадим пари от бюджета", добави той.

"Турция в момента се държи доста европейски и помага на ЕС. Би могло, освен с финанси, да ѝ се направят някои изключения и да се толерира доброто ѝ поведение. Близо 2 млн. души изхранват в техните бежански лагери. Не виждам проблем да се има либерализацията на визите", коментира премиерът Борисов.

"Ако Германия започва да връща хора, как ще ги интегрираме ние? Ние насила никого не можем да задържим. Няма да правим затвори тук... Дори и да ни ги изпратят, ние как ще ги пазим? Има хора, които по 6-7 пъти бягат от бежанските центрове и тръгват да напускат страната. Надявам се да се вземем накрая едно правилно решение", коментира още той предложението за релокация на мигрантите.