Коалиционният съвет на управляващите е решил, България да не се присъединява към Глобалния пакт за миграцията на ООН. Освен нашата страна, още пет държави от Европейския съюз няма да се присъединят към документа, който трябва да бъде подписан през декември в Маракеш.

Глобалното споразумение е съгласувано от 193-ите страни членки на ООН. Съединените щати и Австралия, както и Бълария, Австрия, Унгария, Чехия, Хърватия и Полша няма да го подпишат.

„Мога да заявя, че Полша – за Германия не зная, но Полша следи отблизо нещата и няма да се присъедини към Глобалния пакт за миграцията, тъй като смятаме, че наш абсолютен приоритет са нашите собствени правила, нашите суверенни правила за защита на границата и контрол над миграцията”, заяви Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша.

Европейската комисия изрази съжаление за липсата на единство.

„Ние продължаваме да смятаме, че миграцията е глобално предизвикателство, което изисква глобално решение и глобално споделяне на отговорността”, каза Мая Кочианчич, говорител на Европейската комисия.

Глобалният договор има за цел да управлява миграционните процеси по света и да гарантира правата на мигрантите и бежанците.