Напрежение по улиците на Лондон след атентата от вчера не се усеща. Това разказаха българи, живеещи в британската столица, в пряко включване в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Видях това и при предишните атентати – по улиците, а и сред хората не се усеща видимо напрежение, разказа писателят и журналист Павел Гоневски.

Който е бил в Лондон, знае, че мястото, на което беше извършено нападението, е много натоварено – това е подстъпът към Биг Бен и парламента. Предполагам, че причината атентаторът да се качи на тротоара на моста толкова рано, е защото по-нататък не би могъл – край Парламента има ограждения, каза Гоневски.

Що се отнася до самия атентатор, властите не желаят да разкрият кой е той, за да може да научат максимално много информация за неговата евентуална мрежа от контакти, дали е действал и организирал нападението сам, обясни Гоневски.

Той съобщи и че снощи полицията е влязла в апартамент в Бирмингам и там все още тече операция, но няма повече подробности.

Вижте във видеото какво още каза Гоневски:

Оказва се, че певицата Рут Колева е била на местопроизшествието само половин час преди атаката. Тя разказа, че минала по моста и влязла в метрото, а на излизане се разбрало, че нещо се е случило.

Снимка: bTV

Казаха за инцидент, странното е, че нямаше паника, хората може би решиха, че е имало катастрофа.

После притеснението ескалира, с появата на хеликоптери, полиция и информацията за трима или четирима загинали, разказа тя.

Бях шокирана, че сред пострадалите има толкова много деца. Не знам какъв човек трябва да си, за да видиш деца и да минеш през тях, добави Колева.

Вижте във видеото какво още разказа Рут Колева:

Друг българин, живеещ в Лондон – Йордан Генчов, пък посочи, че положението се е нормализирало страшно бързо.

Снимка: bTV

Не видях паника или безпокойство в повечето от жителите в Лондон, като това може би се дължеше на засиленото полицейско присъствие. Мисля, че то кара жителите да са малко по-спокойни, каза Генчов.

Знаеше се, че такова нещо може да се случи, че ще се случи рано или късо. Хората сякаш са подготвени, добави той.

По думите му навсякъде из града – по улиците, в медиите, се повтаря едно мото – не се притесняваме и не се плашим.

Вижте във видеото какво още разказа Генчов: