Чувството е много странно, абсолютен шок. Много е объркано, сюрреалистично. Това разказа българката Ава Гаел, която живее в Берлин, в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Тя показа и кадри от момента, в който берлинските власти изтеглят камиона убиец в Берлин, отнел живота на 12 души.

Сякаш съм в някакъв филм – наблюдавам отстрани зрители, репортери, полицаи – всеки се е вторачил към камиона, каза тя.

Вижте ги:

Гаел разказа още, че малко след атентата ѝ се наложило да излезе, но го направила с „доста страх и свито сърце“.

По думите ѝ обаче германците не драматизират толкова, колкото българите. Днес в градския транспорт е спокойно, животът продължава.

Постоянно има по нещо – или разбиват лаборатории за бомби, или някъде предотвратяват избухване на куфари. Градът бълбука и никой не знае къде какво откъде ще му дойде. Но чак паника няма, просто трябва да гледаме напред, каза Гаел.

Вижте повече във видеото:

Мартин Иванов, който е и фотограф, е бил на базара 20-ина минути след нападението. Това е може би едно от най-оживените места в цял Берлин, каза той. Когато пристигнах, целият булевард беше опустял, всички притичваха, за да се качат по автобуси, в метрото, полицаите бяха доста объркани. Имаше хаос, паника, всеки бързаше да се прибере, защото не знае откъде какво може да му се случи.

Немските медии до последно се мъчеха да потулят всичко и да не създават паника у хората, което смятам е доста голяма грешка, каза той.

Чу се, че е имало информация за вероятност за атентат на коледните базари, а в същото време, според мен, не са взели особени мерки, каза още Иванов.

Вижте разказа и снимките му във видеото:

По-рано в предаването Траяна Батурова, която също живее в Берлин, разказа за живота в града и също потвърди, че няма паника.

Средно- и западноевропейски митрополит Антоний пък коментира, че Берлин няма да е същият след вчера.