Петима българи бяха задържани от гръцката полиция, тъй като са участвали в протест срещу добиването на злато в мина на Халкидическия полуостров, съобщи кореспондентът на bTV в Гърция.

Българите са участвали в международен протестен къмпинг срещу златодобива в Халкидики, който продължава цяла седмица. Вчера активисти от къмпинга протестирали край село Какавос – в района, където се намира златното находище.

Полицията заобиколила протеста, а демонстрантите нападнали специалните части с коктейли Молотов и камъни. Властите отговорили със сълзотворен газ.

След сблъсъците са задържани 78 души, от които 41 германци, 9 гърци, петима българи, италианци, британци, австрийци и един поляк. Арестуваните са дали показания пред прокурор.

Миналата седмица правителството на СИРИЗА реши да преустанови работата в златната мина, която е частна канадска инвестиция.Това пък провокира миньорите, които ще загубят работата си, и те започнаха от днес да блокират важни пътни артерии край Солун срещу решението на правителството и в подкрепа на отварянето на мината.