Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заяви в Истанбул, че Европа се нуждае от диверсификация на енергоизточниците, за да намали зависимостта си от Русия, предадоха световните агенции. По думите му на Москва не трябва да се позволява да използва природния газ и петрола си като геополитически инструмент.

"Сега, сега, сега е времето да се действа. Това, което става в Украйна, само подчертава неотложността на този проблем", каза Байдън на конференция на Атлантическия съвет в Истанбул, посветена на енергийната сигурност.

Русия, Украйна и Европейският съюз миналия месец постигнаха споразумение за 4,6 милиарда долара, което ще гарантира доставките на руски газ за Украйна и оттам за Европейския съюз.

Споразумението намали опасенията, че Европа ще остане на студено тази зима, както през 2009 г., когато спор с Украйна за сметките за газ накара Русия да спре доставките за Европа за близо две седмици.

През юни Москва отново спря доставките на газ за Украйна заради неплатени сметки на фона прогонването на проруския украински лидер и отцепването на Крим през март. Преговорите се проточиха пет месеца, затруднявани и от конфликта между проруските сепаратисти и украинските сили в Източна Украйна, но приближаващата зима, която в Украйна обикновено е мразовита, даде тласък за ускоряването им.

"Ние осъзнаваме, че този единствен източник на енергия е бил проблем дълго време. Но моето послание не е, че Европа може или трябва да се откаже от руския износ", каза Байдън, като допълни, че няма нищо против Русия да остане главен снабдител с газ в региона.

"Става дума за енергийната сигурност. За да я постигне, Европа трябва да си осигури диверсификация. Русия може и ще бъде играч, но Русия трябва да играе по правилата", каза американският вицепрезидент.

Турският премиер Ахмет Давутоглу, който също участва в конференцията, подчерта, че енергията не трябва да бъде използвана като оръжие. "Енергията е инструмент на мира", каза турският премиер.