Австрийският министър на финансите Ханс-Йорг Шелинг е поискал от Европейската комисия 600 млн. евро за покриване на разходите, свързани с приемане на допълнителни бежанци. Това заяви днес говорител на министерството, цитиран от Ройтерс.

Австрия е предвидила в бюджета 35 000 бежанци годишно и разходи от 11 000 евро на човек. Страната обаче миналата година прие близо 90 000 души, е заявил Шелинг в писмо до ръководителя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Относно миграционната криза е крайно време Комисията да се върне към нормалната си функция като независима институция, представляваща интересите на Общността като цяло и да започне да действа като такава, посочва министърът в писмото, части от което са публикувани във в. "Курир".

В Амстердам днес се провежда неформално заседание на външните министри на ЕС по въпроса за мигрантите. Министрите обсъждат по-добри начини за защита на границите. Гърция не успява да контролира хилядите мигранти, които преминават през нея от Турция към Западна Европа и сега някои европейски страни се опитват да помогнат на Македония да спре мигрантите на южната си граница, преди те да достигнат шенгенското пространство, припомня Асошиейтед прес.

"Ако Гърция не е готова или способна да защити Шенгенската зона и не приема помощ от ЕС, то тогава трябва да определим друга защитна линия, която очевидно е Македония и България", каза в Амстердам унгарският външен министър Петер Сиярто.