Родната къща на Адолф Хитлер в Северна Австрия ще бъде разрушена, за да се освободи място за нова сграда и да се сложи край на продължила с години съдебна битка за съдбата ѝ, съобщи австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка, цитиран от АФП.

„Къщата на Хитлер ще бъде разрушена. Основите може да се запазят, но на това място ще бъде издигната нова сграда“, заяви министърът пред в. „Пресе“, като уточни, че тя вероятно ще се ползва „за благотворителни или административни“ нужди.

Според Соботка така ще се гарантира, че мястото, използвано преди за неонацистки поклонения, повече няма да се свързва с Хитлер, посочва АП.

През юли австрийското правителство нареди къщата в град Браунау на Ин да се изземе от собствениците ѝ, след като специална комисия заключи, че тя „не представлява ценност като паметник“. За да се конфискува къщата, се наложи да бъде приет специален закон.

До 1965 г. в триетажната сграда от XVII век се помещаваше библиотека, а после – банка и училище. От 1977 до 2011 г. там имаше работилници и приют за социално слаби хора, припомня ТАСС.