Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц призова за край на преговорите с Турция относно нейното членство в ЕС. Този призив беше отправен малко след като мнение в подобна насока беше изразено и от австрийския канцлер Кристиан Керн, което предизвика остри критики от страна на Анкара, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пред австрийската Държавна радиотелевизионна компания (ОРФ) Курц каза още, че очаква влошаването на отношенията с Анкара да доведе до край на миграционната сделка с Турция.

Съгласно тази сделка Турция е задължена да приема обратно мигранти, дошли на гръцките острови в замяна на финансиране, което да й помогне да се грижи за бежанците на своя територия и в замяна на визова либерализация за турците, пътуващи в ЕС.

Дори преди опита за преврат от миналия месец и последвалите го уволнения и арести разговорите за тази либерализация се озоваха в задънена улица.

Курц призна, че липсва консенсус в ЕС относно прекратяване на разговорите с Турция за европейското членство. Той обаче каза, че има широка подкрепа за тяхното действително замразяване.