Конституционният съд на Австрия касира балотажа на президентските избори заради нередности. Президентът на съда Герхард Холцингер обяви, че вторият тур, който се проведе на 22 май, се касира в цялата страна.

Датата, на която двамата кандидати, Александер Ван дер Белен от Зелените и Норберт Хофер от крайната десница, ще се изправят отново един срещу друг, ще бъде обявена допълнително.

„От името на републиката Конституционният съд прие решение да удовлетвори иска на Австрийската партия на свободата за отмяна на резултатите от втория тур на президентските избори“, обяви Холцингер.

На балотажа кандидатът на АПС Норберт Хофер отстъпи пред Александер Ван дер Белен с малко над 31 000 гласа. На 8 юни АПС подаде в Конституционния съд иск от 150 страници с искането да се преразгледат резултатите от гласуването. Според АПС в 117 избирателни секции са констатирани нарушения на закона и тези нарушения може да засегнат вота на над 500 000 избиратели. В 82 случая бе извършено предсрочно преброяване на гласовете, което също противоречи на закона, твърдят в партията.

Снимка: БГНЕС

По време на изслушванията в съда свидетели потвърдиха, че работата с пристиганите по пощата бюлетини е започнала по-рано от положения срок, а освен това наблюдателите от партиите не винаги са присъствали при преброяване на гласовете.

Пълномощията на действащия държавен глава Хайнц Фишер изтичат на 8 юли.

Използвани са материали на БТА и БГНЕС