Австрийският канцлер Вернер Файман разкритикува другите страни от Европейския съюз, които призовават за по-строги санкции срещу Москва, предупреждавайки да не се тласка руската икономика към срив, предаде Ройтерс.

Той заявява това в интервю за в. "Остерайх" ден след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за продължителни твърди действия срещу Русия заради ролята й в Украйна.

"Не мога да одобря еуфорията на мнозина в ЕС за успеха на санкциите срещу Русия. Не виждам никакви причини за радост. Не виждам защо трябва да сме доволни, ако руската икономика се срине", изтъква Файман.

"Ще отрежем клона, на който седим, ако издигнем нова стена за руската икономика", допълва канцлерът социалдемократ в предварително разпространен текст на интервюто. Файман оправдава първоначалните санкции като "жест на самоотбрана", но допълва, че "целта ни не бива да бъде затягане на санкциите".

Европейските санкции се появиха в момент, когато световните цени на петрола се сринаха, нанасяйки двоен удар на руската икономика. Разногласията между страните членки обаче пречат на поддържането на обединен фронт, отбелязва Ройтерс.

Файман посочва, че на неотдавнашната си среща с руския президент Владимир Путин е призовал за мирни преговори за Украйна. "Трябва да използваме неутралитета си през следващата година и да настояваме за мирни преговори", изтъква канцлерът пред в. "Остерайх".