Страните от Европейския съюз би трябвало да ограничат социалните облаги за мигрантите от други страни членки на съюза, за да не се допуска злоупотреба със социалните системи на държави с висок стандарт на живот. Това заяви днес министърът на външните работи и интеграцията на Австрия Себастиан Курц, цитиран от ДПА.

Предложението на Курц идва след няколкото неотдавнашни проекта, според които Австрия трябва да стане не толкова привлекателна за мигрантите. Една от планираните мерки предвижда намаляване на детските добавки за работници от други страни членки на ЕС, чиито деца живеят в родината си.

Курц, който е член на консервативната Австрийска народна партия, известна с твърдата си позиция по въпроса на имиграцията, заяви в ефира на общественото Австрийско радио и телевизия (ОРФ), че европейските граждани би трябвало да могат да кандидатстват за социални помощи в страна от ЕС, само след като са живели в нея пет години. Предложението на Курц предвижда помощите за безработица да отпаднат.

"Свободата да се работи навсякъде не бива да се бърка със свободата да се избира най-добрата социална система" в ЕС, каза Курц.