"Балканският път" през Югоизточна Европа, основният маршрут на мигрантите, стремящи се към по-богатите страни на север, ще остане затворен за постоянно, заяви вътрешната министърка на Австрия Йохана Микъл-Лайтнер, цитирана от Ройтерс.

Вчера Македония затвори границата си с Гърция за нелегални мигранти. По-рано Словения, Хърватия и Сърбия, които се намират по пътя към Австрия, обявиха строги ограничения за влизането на мигранти, припомня Ройтерс.

"Моята позиция е ясна - "Балканският път" е затворен и то за постоянно", заяви Микъл-Лайтнер пред пред германския в. "Велт". Само подобен ясен сигнал ще убеди мигрантите, които бягат от войната и конфликта в Близкия изток, да не предприемат опити да прекосят Средиземно море от Турция, за да достигнат европейски брегове, добави тя.

След затварянето на пътя хиляди мигранти се струпаха на границата между Гърция и Македония. Около 1000 се намират в бежански лагер на границата между Македония и Сърбия.
"Този съюз на разума досега дава решаващ принос за запазване на стабилността и реда за хората в Европа", заяви австрийската министърка.

Междувременно канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди, че затварянето на използвания от мигрантите маршрут през Западните Балкани „не разрешава проблема“ и тази постъпка „не е устойчива“.

Меркел напомни, че Гърция е поставена в много трудна ситуация.

Възможно ли е да бъдат спрени мигрантите, тръгнали към Западна Европа?