Австрийските медии съобщават днес за предложение бежанците да полагат едногодишен общественополезен труд, направено в Брюксел от Кристоф Лайтл, председател на Австрийската стопанска камара и почетен председател на Организацията на европейските стопански камари, съобщава БТА.

Лайтл коментира икономическите щети, които би наложило премахването на свободното придвижване на хора и стоки в Шенгенското пространство. Той уточни, че въвеждането на граничен контрол ще струва на австрийската икономика минимум 1.2 милиарда евро годишно.

Според него общественополезният труд ще доведе до ускоряване на интеграцията на новопристигналите в Европа. Като поле за действие той посочва общински дейности и трудова заетост по места, където това не би отнело заетостта на австрийски граждани.

На бежанците ще са заплаща според колективните трудови договори за съответната дейност.

Лайтл вижда възможност за финансова подкрепа на държавите, които са надхвърлили своята квота, в преразпределяне на неусвоените средства от фонда на ЕС за развитие. В началото на 2017 година това ще са от 20 до 30 милиарда евро за последния период. Председателят на Австрийската стопанска камара критикува европейските държави, които в голямата си част отказват да приемат бежанци.

Кристоф Лайтл предупреди, че без „план Маршал за Африка”, днешните бежански потоци са „лек пролетен полъх в сравнение с това, което би могло да се случи”.