Австрийската полиция е задържала иракски бежанец за изнасилването на 10-годишно момче в съблекалнята на публичен плувен басейн във Виена, съобщи британския в. „Индипендънт“ (Independent.co.uk), позовавайки се на местните медии.

Нападателят е арестуван на място и е направил самопризнания, като е обяснил нападението със „спешна сексуална нужда“. Той е 20-годишен иракски мигрант, пристигнал в страната през септември през Балканите. В Австрия работел като таксиметров шофьор. В Ирак има жена и дъщеря, пише британският в. „Телеграф“ (Тelegraph.co.uk).

След нападението той не се опитал да избяга, напротив, отишъл да скача в басейна от триметровата кула. Жертвата подала сигнал на спасителите, пише в. „Кронен цайтунг“ (Kronen Zeitung).

Съобщава се, че детето е прието в болница със сериозни наранявания.

Инцидентът е станал през декември, но полицията не го е оповестила, за да предпази жертвата, пише „Кронен цайтунг“. Информация за случая обаче се появи в социалните мрежи, а властите обясниха, че трябва да се подхожда внимателно, когато става въпрос за инциденти, в които са замесени бежанци. Те обаче подчертаха, че към подобни нападения няма да има никаква толерантност.

Подкрепата за бежанците в Европа прогресивно намалява след случаите на сексуални посегателства над жени в Кьолн и други градове в навечерието на Нова година. Впоследствие в Германия забраниха достъпа до басейни на мъже, кандидати за убежище, припомня „Индипендънт“.