Вместо да предлага на Турция да се присъедини към Европейския съюз, Брюксел трябва да заеме ясна позиция спрямо Анкара и да се стреми единствено към нормално сътрудничество с нея.

Това заяви австрийският външен министър Себастиян Курц в интервю за германския в. „Велт ам зонтаг“.

По думите му прогнозата му, че Турция ще се отдалечава все повече от Европа, се сбъдва.

Курц подчерта, че ще продължи да се застъпва за прекратяване на преговорите за членство на Анкара в ЕС.

„Не можем да си позволим да изпаднем в зависимост от Турция“, заяви още Курц.

Австрийският министър осъди масовите уволнения и арести в югоизточната ни съседка след опита за преврат миналата година и приветства мерките против Анкара, които германският външен министър Зигмар Габриел обяви тази седмица.

На 20 юли Габриел каза, че Германия ще преразгледа политиката си по отношение на Турция, включително в икономическата сфера. Последният повод за обтягане на отношенията между двете страни беше арестът на шестима правозащитници в Истанбул, сред които и германеца Петер Щойтнер.

Същевременно шефът на кабинета на германския канцлер Ангела Меркел – Петер Алтмайер, заяви в интервю за неделното издание на в. „Билд“, че: „Действията на Турция са неприемливи. Предприетите мерки са абсолютно необходими, правителството на Германия е единодушно за това“.

Той подчерта, че Германия е длъжна да защитава своите граждани и репутацията на германските компании, а вътрешнополитическите конфликти в Турция не бива да водят до нарушение на основните права и свободи, като например свободата на медиите.

По думите на Алтмайер, Берлин се стреми към добри отношения с тази „голяма и важна страна“, но само ако Турция остане правова държава.