Австрия: Вместо да предлагаме членство на Турция в ЕС, трябва само да си сътрудничим
По думите на външния министър Себастиан Курц прогнозата му, че Турция ще се отдалечава все повече от Европа, се сбъдва
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 12
    0
Себастиян Курц
Снимка: Reuters

Вместо да предлага на Турция да се присъедини към Европейския съюз, Брюксел трябва да заеме ясна позиция спрямо Анкара и да се стреми единствено към нормално сътрудничество с нея.

Това заяви австрийският външен министър Себастиян Курц в интервю за германския в. „Велт ам зонтаг“.

По думите му прогнозата му, че Турция ще се отдалечава все повече от Европа, се сбъдва.

Курц подчерта, че ще продължи да се застъпва за прекратяване на преговорите за членство на Анкара в ЕС.

„Не можем да си позволим да изпаднем в зависимост от Турция“, заяви още Курц.

Австрийският министър осъди масовите уволнения и арести в югоизточната ни съседка след опита за преврат миналата година и приветства мерките против Анкара, които германският външен министър Зигмар Габриел обяви тази седмица.

На 20 юли Габриел каза, че Германия ще преразгледа политиката си по отношение на Турция, включително в икономическата сфера. Последният повод за обтягане на отношенията между двете страни беше арестът на шестима правозащитници в Истанбул, сред които и германеца Петер Щойтнер.

Турският премиер: В Германия не е по-сигурно, отколкото при насБинали Йълдъръм отново призова Берлин да преследва активистите на ПКК и сподвижниците на Гюлен

Същевременно шефът на кабинета на германския канцлер Ангела Меркел – Петер Алтмайер, заяви в интервю за неделното издание на в. „Билд“, че: „Действията на Турция са неприемливи. Предприетите мерки са абсолютно необходими, правителството на Германия е единодушно за това“.

Реджеп Ердоган: Правосъдната ни система е по-независима от германскатаВ реч в Истанбул той каза, че предупреждението на германското външно министерство във връзка с пътуванията в Турция е „безпочвено и зложелателно“

Той подчерта, че Германия е длъжна да защитава своите граждани и репутацията на германските компании, а вътрешнополитическите конфликти в Турция не бива да водят до нарушение на основните права и свободи, като например свободата на медиите.

Кризата между Германия и Турция ескалираБерлин намекна за секване на туризма и инвестициите в южната ни съседка

По думите на Алтмайер, Берлин се стреми към добри отношения с тази „голяма и важна страна“, но само ако Турция остане правова държава.

Използвани са материали на БТА
  • 12
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре